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Did You Know? 

NCAA Staff Interpretation 

Providing Transportation for a Prospect-Aged Sibling During a Prospective Student-Athlete's Visit  

Date Published: March 15, 2013  
Item Ref: c  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff determined that an institution may permit a prospect-
aged sibling of a prospective student-athlete to ride in an automobile driven by a coaching staff 
member for the purpose of providing ground transportation to a prospective student-athlete as 
part of an official or unofficial visit. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.5.2.6 (transportation of prospective student-athlete's 
relatives, friends or legal guardians) and 13.5.3 (transportation on unofficial visit), official interpre-
tations (12/12/12, Item No. a) and (1/10/13, Item No. 1), and a staff interpretation (5/23/11, Item 
No. a)] 
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 High School Outreach Update 
 

As part of the NCAA Eligibility Center's continuing outreach and education 
efforts, its staff has made direct phone contact with high school administra-
tors at more than 5,000 high schools in a concentrated effort to provide infor-
mation regarding the NCAA Division I Initial-Eligibility Standards, which go 
into effect in 2016.  The NCAA Eligibility Center is excited about the re-
sponse and feedback it has received as a result of this outbound phone cam-
paign that began in October 2013.  During these calls, school administrators 
are also encouraged to maintain their List of NCAA 
Courses and are directed to the many resources availa-
ble to them and prospective student-athletes on the High 
School Portal and the NCAA Eligibility Center website.



Football Compliance Monthly  2 

CAA Football Compliance Monthly • March 2014 • Volume 8 Issue 7 • Visit Us at www.CAASports.com •  Email djones@caasports.com 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 



Football Compliance Monthly  3 

CAA Football Compliance Monthly • March 2014 • Volume 8 Issue 7 • Visit Us at www.CAASports.com •  Email djones@caasports.com 

Educational Column 

NCAA Division I Football Summer Athletics Activities  

Date Published: February 13, 2014  
Item Ref: 1  

Educational Column: 

The following questions and answers are intended to assist the membership in applying NCAA Division I legislation as it 
relates to summer athletics activities in football. 

Question No. 1: Does the eight-week period for required summer athletics activities need to coincide with the designated 
eight weeks for the summer conditioning period? 

Answer: Yes. Except for this eight-week period, all remaining days from the conclusion of the academic year and the 
institution's reporting date for preseason practice shall be considered student-athlete discretionary time. 

Question No. 2: When may an institution begin to conduct summer athletics activities with its football student-athletes? 
When must summer athletics activities end? 

Answer: Summer athletics activities may begin the day following the institution's spring commencement exercises. Sum-
mer athletics activities must end by the start of the preseason. Note that unless a student-athlete meets the exception to 
the summer-school requirement, workouts are only permissible during the time period (term or terms) in which the student
-athlete is enrolled, which includes only the time from the opening day of classes through the last day of final exams for 
each applicable term. 

Question No. 3: Is it permissible for football student-athletes to engage in both voluntary and required activities during 
this eight-week period? 

Answer: Yes. 

Question No. 4: Is it permissible to conduct required summer athletics activities the week before finals and during the 
final exam period of the summer term(s)? 

Answer: Yes, if those weeks fall within the eight-week period designated by the institution. 

Question No. 5: May coaches be present during and/or conduct weight training and conditioning activities that are part of 
the eight hours per week of required summer athletics activities? 

Answer: Yes, provided only football student-athletes participating in the eight hours per week of required summer athlet-
ics activities are present. 

Question No. 6: If a coach engages in film review with a student-athlete at the student-athlete’s request during the eight 
week period, must the time count toward the eight hours per week limitation and toward the week's permissible two hours 
of film review? 

Answer: Yes. If a coach is present for film review, the activity is not considered voluntary. Therefore, only a football stu-
dent-athlete participating in the eight hours per week of required summer athletics activities may participate and the activi-
ty must count toward the student-athlete’s eight hours per week limitation and toward the student-athlete’s permissible 
two hours of film review for the week. 

Continued on Page 4  
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Educational Column Continued from Page 3  
 
Question No. 7: If an institution has multiple summer sessions, do the eight weeks of required summer athletics activities 
have to be continuous? 

Answer: No. The eight weeks do not have to be consecutive or continuous. However, unless a student-athlete meets the 
exception to the summer-school requirement, workouts are only permissible during the time period (term or terms) in which 
the student-athlete is enrolled, which includes only the time from the opening day of classes through the last day of final ex-
ams for each applicable term. 

Question No. 8: Are there exceptions for the service academies for situations when their student-athletes are assigned to 
summer work at a location (e.g., military base) that is separate from the service academy? May the coaching staff conduct 
workouts with those student-athletes assigned to another area of the country? 

Answer: If a student-athlete is enrolled in a summer-school session, or meeting an exception to the enrollment requirement, 
it is permissible for the coaching staff to conduct workouts at the assigned location. 

Question No. 9: Must incoming student-athletes (freshmen and transfers) sign the drug-testing consent form before partici-
pating in required summer athletics activities? 

Answer: No. Summer drug testing is part of the previous academic year testing. 

Question No. 10: Must an incoming student-athlete be certified as eligible to practice in order to participate in required sum-
mer athletics activities? 

Answer: No. 

Question No. 11: Are institutions required to provide student-athletes any days off during the eight weeks in which they are 
participating in required summer athletics activities? 

Answer: No. There is no requirement to provide a day (or days) off during the eight weeks of required activities. However, 
student-athletes are limited to a maximum of eight hours per week, with not more than two hours per week spent on film re-
view. 

Question No. 12: May an institution conduct required summer athletics activities on a vacation day during the summer? 

Answer: Yes. However, the activities must count toward the eight hours per week limitation and any film review must also 
count toward the week's permissible two hours of film review. 

Question No. 13: May student-athletes participate in unlimited hours of countable activities with their coaches during an insti-
tutional vacation period (e.g., Memorial Day, Independence Day) while engaging in required summer athletics activities? 

Answer: No, a student-athlete engaging in required summer athletics activities is limited to a maximum of eight hours per 
week with not more than two hours per week spent on film review. 

Question No. 14: May a student-athlete who has been certified as a nonqualifier participate in required summer athletics ac-
tivities during the summer prior to initial full-time enrollment at the certifying institution? 

Answer: Yes, provided he is enrolled in summer school and the activities are conducted during the time period (term or 
terms) in which the student-athlete is enrolled, which includes only the time from the opening day of classes through the last 
day of final exams for each applicable term. 

 
Continued on Page 5 
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Educational Column Continued from Page 4 
 

Question No. 15: If a student-athlete was certified as a nonqualifier during the academic year, when may he begin to engage 
in required summer athletics activities after the year in residence? 

Answer: Such a student-athlete may begin to participate in required summer athletics activities the day following the institu-
tion's spring commencement exercises, provided the student-athlete is enrolled in summer school or meets the exception to 
summer school enrollment. 

Question No. 16: Does a student-athlete's temporary certification period begin when he starts participating in required sum-
mer athletics activities? 

Answer: No. 

Question No. 17: May a student-athlete who is enrolled in consecutive summer-school sessions during the same summer 
(e.g., the first and second summer-school sessions) engage in required summer athletics activities during the time in between 
sessions? 

Answer: Only student-athletes who met the exception to summer-school enrollment at the end of the preceding regular aca-
demic term (e.g., spring semester, spring quarter) may engage in required summer athletics activities between terms. 

Question No. 18: How does the required summer athletics activities legislation apply to an institution that offers only one 
summer session, and the session lasts less than eight weeks? 

Answer: Prospective student-athletes (freshmen or transfers) are only permitted to participate in required athletics activities 
during the time period (term) in which the student-athlete is enrolled, which includes only the time from the opening day of 
classes through the last day of final exams for the term. Continuing student-athletes would be subject to the same application 
as prospective student-athletes unless they meet the appropriate provisions of the exception to summer-school enrollment. A 
continuing student who meets the exception may continue to engage in any remaining portion of the eight weeks of required 
summer athletics activities until the day before the first day of classes for the fall term. 

Question No. 20: May coursework from an early summer-school session (e.g., first four-week session) from that same sum-
mer be considered when determining whether a student-athlete is meeting the exception to the summer-school requirement 
for the remaining weeks of the required summer athletics activities? 

Answer: No. In order to meet the exception to summer-school enrollment, the student-athlete must have successfully com-
pleted the applicable academic requirements by the end of the preceding regular academic term (e.g., spring semester, 
spring quarter). 

Question No. 20: May remedial, tutorial or noncredit courses be used to satisfy the requirements of the exception to summer
-school enrollment? 

Answer: Yes, provided such courses meet the requirements of NCAA Bylaw 14.4.3.4.4. 

Question No. 21: Must a student-athlete who has just completed four semesters or six quarters have declared a degree pro-
gram (and have completed 50 percent of the program) in order to meet the exception to summer-school enrollment? 

Answer: No. Pursuant to Bylaw 14.4.3.1.7, a student-athlete must designate a degree program prior to participation in com-
petition that occurs during or immediately before the third year of enrollment. Further, pursuant to Bylaw 14.4.3.1.7, during the 
first two years of enrollment, a student-athlete may use credits acceptable toward any of the institution's degree programs. 
Therefore, a student-athlete may fulfill the 50 percent requirement based on credits acceptable toward any of the institution's 
degree programs. 

 

Continued on Page 6 
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Educational Column Continued from Page 5 
 

Question No. 22: Must a student-athlete who has just completed eight semesters or 12 quarters have completed all of the 
baccalaureate degree requirements for the student-athlete's specific degree in order to meet the exception to the summer-
school enrollment requirement? 

Answer: Yes. After completing eight semesters or 12 quarters, a student-athlete who has not completed all of the baccalau-
reate degree requirements for his specific degree must be enrolled in summer school in order to participate in summer athlet-
ic activities. 

Question No. 23: May an institution provide room and board to returning student-athletes to participate in required summer 
athletics activities if the individuals are not enrolled in summer school? 

Answer: No. It is not permissible to provide room and board to student-athletes who are not enrolled in summer school. 
Room and board may be provided, pursuant to Bylaw 15.2.8, to student-athletes who are enrolled in summer school. 

Question No. 24: May an institution provide training table meals to student-athletes who are participating in required summer 
athletics activities? 

Answer: No. 

Question No. 25: Is it permissible to provide entertainment to student-athletes who are participating in required summer ath-
letics activities? 

Answer: No. Bylaw 16.7 does not apply to summer athletics activities. 

Question No. 26: Is it permissible for a student-athlete to engage, either concurrently or separately, in both required summer 
athletics activities in football and permissible practices for a foreign tour? 

Answer: Yes, provided the student-athlete is eligible to participate in both activities. However, if a student-athlete is only eligi-
ble for either the foreign tour or the required summer activities in football, he may only engage in the activity for which he is 
eligible. 

[References: NCAA Bylaws 13.11.3.10 (required summer athletic activities -- national service academies -- incoming fresh-
men), 14.02.15.1 (academic year of residence), 14.1.4.1 (content and purpose), 14.3.4 (residence requirement -- nonqualifi-
er), 14.3.5.1 (participation prior to certification), 14.4.3.1.7 (hours earned or accepted for degree credit), 14.4.3.4.4 (remedial, 
tutorial and noncredit courses), 15.2.8 (summer financial aid), 16.5.2 (permissible housing and meals), 16.7 (entertainment in 
conjunction with practice or competition), 16.8.1 (permissible expenses for practice and competition), 17.1.6.2.1.5.1 (summer 
athletic activities -- football), 17.1.6.2.1.5.3 (exception to summer school enrollment -- academic requirements – basketball 
and football), 17.1.6.2.1.5.3.1 (application to transfer student-athletes), 17.1.6.2.2 (skill instruction -- sports other than base-
ball and football), 17.1.6.3.3 (definition of week), 17.1.6.3.6 (vacation periods and between terms), 17.9.6 (out of season ath-
letically related activities), 17.9.6.1 (conditioning activities – bowl subdivision), 17.9.6.2 (conditioning activities – championship 
subdivision), 17.9.6.5 (summer practice), 17.28.1.4 (foreign tour - eligibility of student-athletes), 17.28.1.4.1 (incoming-student 
participation) and 17.28.1.5 (practice limitation)] 
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Educational Column 

           Football Official Visits -- Meals and Lodging of Prospect-Aged Siblings  

Date Published: February 12, 2014  
Item Ref: 1  

Educational Column: 

Division I member institutions are reminded that, during an official visit in football, an institution is permitted to 
provide meals for up to four family members accompanying a prospective student-athlete on an official visit. 
Further, it is permissible for a prospect-aged sibling of the prospective student-athlete to be among the four 
family members who receives meals, even if he or she is being recruited by the institution. Provided no re-
cruitment of the prospect-aged sibling occurs during the visit, receiving the meals will not trigger an official 
visit for the sibling. However, providing lodging for a prospect-aged sibling is subject to a different standard. If 
a prospect-aged sibling that is being recruited by the institution stays as an additional person in the same 
room as the prospective student-athlete or the prospective student-athlete's parents, spouse or legal guardi-
ans, then an official visit would trigger for the prospect-aged sibling, regardless of whether any additional 
costs result from the additional occupant or whether recruitment of the sibling occurs during the visit. 

[References: NCAA Bylaws 13.02.13.1 (recruited prospective student-athlete), 13.6.7.7 (meals on official visit), 
13.6.7.7.2 (exception-meals-football) and 13.6.9 (lodging for additional persons), and a staff interpretation (12/5/2013, 
Item No. b)] 

 

NCAA Official Interpretation 

Institution Providing Expenses Related to Delivery of a Prospective Student-Athlete's Transcript to 

the NCAA Eligibility Center  

Date Published: February 7, 2014  
Item Ref: 1  

Interpretation: 

The committee determined that it is permissible for an institution to provide expenses (e.g., transcript fee, ex-
press delivery charges) for a prospective student-athlete's institution to send his or her academic transcript to 
the NCAA Eligibility Center, provided the prospective student-athlete has signed a National Letter of Intent or 
the institution's written offer of admission and/or financial aid or the institution has received his or her financial 
deposit in response to its offer of admission. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.2.1 (offers and inducements -- general regulation) and 13.15.2.1 (ACT and SAT 
scores); Official Interpretation (4/6/94, Item No. 4); and a staff interpretation (12/20/13, item a), which has been ar-
chived.] 


